Ethanol(=Ethyl Alcohol), type of Alcohol, is a broadly used germicide. A proper concentration of ethanol can be a powerful sterilizer. Although, some microorganisms(bacteria, fungus, and virus) need other substances to be disinfected.
Alcohol destabilizes the outer membrane of the bacteria by dissolving the lipid layer and coagulates the proteins leading to dysfunctioning of the cell(proteins). Alcohol molecules permeate into the cytoplasm(inside of the cell) resulting in denaturation and coagulation of the proteins, dehydration, and dissolve of lipids. In addition, as mixture of water and alcohol acts through osmotic pressure, 70% ethanol has the highest osmotic pressure.
100% ethanol, not only does it evaporate fast it may only denature the protein substances on the surface in a flash and coagulate, leading to another solid barrier, which would not kill the bacteria internally.
70% ethanol, on the other hand, slowly degrades and coagulates the surface giving time and space for the alcohol to penetrate into the cell.
Other reasons...
- Higher alcohol concentration, the faster it will evaporate. Slower evaporation is more efficient for
sterilization.
- Lower alcohol concentration is cheaper
- Safer flammability level
The following post will be,
Concept of bactericidal & bacteriostatic
Concept of gram-positive & gram-negative
왜 70% 알코올이 더 높은 농도인 90%, 100% 알코올보다 살균력이 좋을까?
알코올의 한 종류인 에탄올(에틸 알코올)은 살균제로 쓰인다. 적당한 농도의 에탄올은 훌륭한 살균력을 갖는다. 그러나 특정 미생물(박테리아, 곰팡이, 그리고 바이러스)은 다른 살균제가 필요하다.
알코올은 병원균 외막의 지방층을 분해하고 단백질을 응고 시킴으로서 박테리아의 기능을 마비 시킨다. 알코올 분자는 병원균의 세포질로 침투해 단백질(효소)의 분해와 응고, 탈수, 그리고 지방의 분해를 야기한다. 물과 알코올의 혼합물은 삼투압이 작용하는데, 70% 알코올의 삼투압 지수가 가장 높다.
100% 알코올은 빨리 증발 할 뿐만 아니라 병원균 표면의 단백질만 해체하고 응고시키기 때문에 오히려 새로운 막을 형성해 세포 내부로의 침투를 방해한다.
70% 알코올은 병원균 표면의 단백질을 서서히 분해하고 응고시키기에 알코올분자가 세포 내부까지 침투하는 시간과 공간이 생긴다.
70% 알코올이 더 많이 쓰이는 부가적인 요인으로는 덜 빨리 증발한다는 점, 농도가 낮아은 만큼 가격도 더 낮은 점, 그리고 발화 위험이 낮다는 이유 등이 있다.
다음 글은 bactericidal & bacteriostatic의 개념과 gram-positive & gram-negative의 개념에 대해서 알아보겠다.
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